Co musisz wiedzieć o chętnie konsumowanych u nas ziemniakach?

przez | 9 lipca 2021
Kartofle zjadamy z reguły kilka razy w tygodniu. Niektórzy nawet mogą jeść je bez innych składników. Kartofle są tak powszechne, że można dojść do wniosku, że wiemy o nich wszystko. A tak naprawdę w powszechnej opinii pojawia się duża liczba nieprawidłowych wierzeń na temat tego lubianego warzywa. Co wobec tego powinieneś wiedzieć o ziemniakach?

ziemniaki

Autor: Frank Steiner
Źródło: http://www.flickr.com

Po pierwsze, kartofle nie są tak tuczące, jak możesz przypuszczać. Wiele osób unika jedzenia kartofli, kiedy ma zamiar zrzucić parę kilo. Zazwyczaj kartofle są wykluczane z niskokalorycznej diety. A tak naprawdę wcale nie posiadają one tak wielu kalorii. Szacuje się, że jest to tylko 70kcal w 100 g. Problem w tym, że kartofle z reguły zjadamy z tłuszczami – i to te składniki są odpowiedzialne za dodatkowe kilogramy.

Do tego ziemniaki posiadają bardzo wiele cennych witamin i innych składników. Przede wszystkim, są źródłem potasu oraz magnezu. Ponadto jest w nich żelazo oraz fosfor a także wapń. Takie pierwiastki oznaczają, że ziemniaki regulują ciśnienie krwi, a także wzmacniają kości. Ziemniaki mogą także poprawić metabolizm (pomysł na pieczone ziemniaki).

Masz chęć przeczytać inne tak samo przydatne porady? Jeżeli tak, to zobacz tu (https://serwiskawowy.pl/22-dodatki), a z pewnością nie odczujesz zawodu.

Są łatwostrawne i mają dobry wpływ na pracę układu pokarmowego. Są też źródłem błonnika, który odpowiada za regulowanie działania jelit.

ziemniaki

Autor: Andrew Reid Wildman, Artist, Writer, Photographer
Źródło: http://www.flickr.com

Ze wszystkich tych cennych składników możesz jednak skorzystać jedynie wtedy, kiedy właściwie przygotujesz ziemniaki. Warto mieć na uwadze, że szczególnie dużo cennych składników w ziemniakach znajduje się zaraz pod skórką. Dlatego warto ostrożnie ziemniaki. Postaraj się robić to tak ostrożnie jak to tylko możliwe. Wówczas jest największa szansa na to, że posiłek okaże się źródłem cennych substancji. Miej na uwadze również, by nie rozgotować warzywa.

Kliknij tutaj, by sprawdzić, co inny serwis udostępnił (http://jednosc.pl/) na ten temat. To z pewnością też Cię zaciekawi.

Dobrze jest pociąć ziemniaki w równej wielkości kawałki, a wszystkie ugotują się równomiernie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*